Wifi är långsamt – tips på hur du fixar!

  • Om det det trådlösa nätverket är långsamt i vissa delar av huset eller inte fungerar alls. Så kan en reapeter eller acesspunkt behöva införskaffas. Det finns 3 vettiga alternativ att välja mellan, ordande efter bäst till sämst:

Dra en nätverkskabel till den delen av huset som nätverket är långsamt och sätt upp en accesspunkt .

  • Det absolut bästa är alltså att koppla upp en accespunkt till routern via en nätverkskabel för högst hastighet och stabilitet. En av de mest prisvärda och bästa accespunkterna kommer från Ubiquti, altså en sändare som skapar ett till wifi-nätverk. Deras ubuiquti lite rekomenderas, kan köpas här Ubuquti Unifi-Lite. För optimal hastighet och motagning ska accespunkten placeras centralt i huset, är det ett stort hus med flera våningsplan kan det behövas en accespunkt per plan. Det fina med att ha flera accespunkter från Ubuquti är att de pratar med varandra. Så du behöver inte skriva in lösenordet flera gånger om du går från ena acesspunkten till den andra. Om du har en accespunkt på ovanvåningen och en i källaren så kommer de prata med varandra och känna av vilken som ger dig bäst mottagning. Utan att du behöver skriva in lösenordet igen när du går mellan accespunkterna.

Köp hem homeplugs, dvs en accesspunkt som utnyttjar elnätet som nätverkskabel.

  • Om det inte går att dra en nätverkskabel på ett snyggt sätt så finns homeplugs som alternativ. De funkar precis som en nätverkskabel fast de utnyttjar elledningarna i huset. Så du kopplar in en homeplug i routern och en annan på den plats du vill ha accespunkten, köpes här Homeplug. Det finns kombinerade homeplugs med en inbyggd accespunkt, så att du inte behöver införskaffa en separat accespunkt och koppla in i homepluggen.

Testa med en repeater, helst en med den nyare mesh tekniken.

  • Om det inte funkar specielt bra med en en homeplug och du inte vill dra en nätverkskabel, så finns reapeters som sista utväg! TP-link RE450. De funkar genom att förstärka wifi signalen från routern så räckvidden blir längre. Nackdelen är att hastigheten halveras och att fördröjnigen blir dubbelt så stor. Funkar därför mindre bra till en dator som det ska spelas på. Men en reapeter med mesh tecknik går det bättre och spela på. De har ett separat 5GHz band som de använder för att prata med routern och ytterligare ett för som används till alla enheterna, datorerna, mobiler etc och är därför mycket snabbare än en valig repeater. Ubiquiti repeater med mesh

Behövs det hjälp med att pigga upp wifi-nätverket i helsingborgs området, så hör av er! kontakt oss HÄR för tidsbokning tidsbokning