Hur du skyddar dig mer på nätet

Installera en VPN

Installera en VPN för att surfa annonymt så du inte riskerar att någon har möjligheten att bevaka allt du gör på internet. Använd aldrig publika wifis för att göra bankärenden eller logga in på hemsidor som är viktiga för dig. Då det är extremt enkelt för en tjuv att sätta sig på samma café och vara uppkopplad till samma wifi, och se allt du gör/skriver när du är uppkopplad till wifi-nätverket på cafét. En bra och användarvänlig VPN-tunnel som kan rekomenderas heter Mullvad.

Använd starka lösenord

Ha inte lösenord sparade på skrivbordet i word dokument eller på papperslappar. Skaffa en digital lösenordshanterare som skapar och håller koll på alla lösenord, ex ”LastPass”. Använd tvåstegsverifiering för extra skydd. När du har skrivit in ditt lösenord och användarnamn kommer du bli ombedd att verifiera att det verkligen är du. Via en kod på ett sms eller mail som är kopplat till kontot du loggar in på.

Klicka inte på filer du inte känner igen

Klicka inte på mail där du behöver ladda ner något, oftast är det mail där någon vill ge dig pengar eller att du vunnit på ett lotteri. Som man brukar säga, är det för bra för att vara sant så är det oftast det. Oftast så drabbas folk av en såkallad ”phising attack”, nätfiske, slarvigt översatt på svenska. Där en angripare skickar ett medelande på sms, mail eller i en chatt och vill få dig att öpnna eller ladda ner en fil. För att då kunna få tag på dina bankuppgifter eller ta över och låsa din dator mot en lösensumma. Så klicka inte på länkar som du inte vet är helt säkra. Om du har blivit utsatt för bedrägeri, kontakta polisen och banken direkt så de spärrar dina bankkort.

Installera senaste uppdateringarna

Se till så att alla dina enheter (mobiler, telefoner, plattor) har senaste uppdateringarna installerade. Så klicka inte bort en ny uppdatering, och ha exempelvis windows update aktiverat. Då det oftast är tillverkaren som har upptäckt och fixat ett kryphål, som en angripare hade kunnat använda för att ta sig in på exempelvis din dator.

Är du helt säker på att du inte har ett virus?

Köp och installera ett säkert och stabilt antivirusprogram, vi kan rekommendera SentryPC. Det finns övervakningsfunktioner som ingår om du vill ha lite koll på vad t.ex. dina barn surfar på, finns även möjlighet att blockera vissa hemsidor. Klicka här för att komma vidare till SentryPC.