Datorn hänger sig

Vad man kan göra om datorn hänger sig och slutar svara, testa tryck CNTRL+ALT+DELETE samtidigt och sedan välj aktivitetshanteraren. Då kommer det upp en lista med alla program som datorn har igång samtidigt, och det eventuella program som inte svarar kommer ha en markering som lyder (svarar ej). Tryck på det programmet och sedan avsluta aktiviteten. Om inte det skulle hjälpa så kan man testa och trycka på avstängningsknappen och då starta om datorn. Men gör man det så kan eventuella program inte sparas t.ex. ett öppet word-dokument.

Vanliga orsaker för att datorn är långsam

För många program installerade och öppna samtidigt, många öppna flikar i webbläsaren. Var noga och läs alla boxar som ska bockas av vid installation av program så inte oönskade program installeras samtidigt. Kan hända att programvara som antivirusprogram och ”toolbars” till webbläsaren eller liknande kommer med när installationen av exempelvis skype körs.

Datorn körs för varm

Om det har hamnat för mycket damm i datorns kylning så kan den bli för varm. Då kommer den automatiskt sänka sin hastighet för att inte bli för varm och överhettas. Är det en stationärdator kan man öppna upp den, oftast panlen på högersidan och blåsa rent med trycklyft. Det går och köpa trucklyft på burk på exempelvis Kjell & Company om man inte har en kompressor. Använd aldrig damsugaren i datorn! Då det kan orska ESD-skador (statisk elektricitet) som förstör hela datorn.

Datorn har inte nyaste uppdateringen

Har du inte uppdaterat datorn eller programmen på ett tag så kan det vara klokt och köra en uppdatering. Så den körs optimalt och har senaste skydden för intrång och virus. Ta en titt i windows update och kolla antivirusprogrammet om det finns några uppdateringar. Om du har skaffat något separat antivirusskydd, annars duger windows egna utmärkt och det uppdateras samtidigt som allt annat via windows update.

Införskaffa en snabbare hårddisk

Det som kommer göra absolut störst skillnad för att snabba upp en lite äldre dator är att köpa en supersnabb SSD disk. Då kommer alla programmen startas snabbare och datorn kännas mer responsiv. En grymt snabb och pålitlig SSD som vi brukar rekomendera är Samsungs 860. Kan beställas här Samsungs SSD 860 500GB

Det kan dock vara lite knepigt och installera en SSD då man behöver öppna upp datorn och sedan koppla in den på rätt ställe. Windows (operativsystemet) behöver även ominstalleras.

Behövs det hjälp med att uppdatera datorn med en SSD så den blir som ny, så hör av er! Kontakta oss HÄR för tidsbokning i helsingborgs området.